Worldseries

Relgerna i baseball

Trots att baseball är en sport som man känner igen när man ser den, så är det många som inte har koll på vilka regler som egentligen gäller i sporten. Dock liknar reglerna på flera sätt softboll och brännboll, som är betydligt mer populärt här i Sverige. Dock är brännboll ingenting som man tävlar i som man gör med baseball, utan mer en sport som man spelar för nöjets skull.

I baseball så är man totalt tio spelare i varje lag och det gäller att göra fler poäng än motståndarna. I utelaget har man en person som är kastare (pitcher) och en som är mottagare (catcher). Kastaren står placerad på en punkt i mitten av planen och mottagaren står i ett av hörnen på den fyrkantiga planen. Resterande utespelare står utspridda över planen. I innelaget så turas spelarna om att stå placerad framför motståndarnas mottagare. Denna spelarposition kallas för slagman och det gäller för denna att skjuta iväg den boll som kastaren försöker att kasta till mottagaren.

Det gäller för kastaren att bränna ut slagmannen. Detta kan göras på flera sätt och några av dem är att slagmannen inte får tag på bollen eller att slagmannen träffar bollen men den går utanför planens yta. Varje miss ger en strike och vid tre strikes så är slagmannen bränd.

Lyckas däremot slgmannen att träffa bollen och få iväg ett ordentligt skott så blir hans nya roll löpare. Då lägger det för honom att springa från sin plats till den första basen på plan, vilken befinner sig i nästa hörn motsols på plan. Under tiden ska utespelarna i utelaget försöka fånga bollen och bränna löparen innan han hinner stanna vid basen. Vid ett bra skott så kan löparen hinna passera flera baser och det gäller då för utelaget att bränna spelaren vid rätt bas. Har löparen hunnit passera första basen gäller det alltså för utelaget att få fram bollen till den andra basen innan löparen hinner dit för att bränna honom. Man kan även bränna en löpare genom att fånga bollen med en lyra utan att den studsat i marken innan.

En match i baseball spelas vanligast över nio omgångar där bägge lagen får spela ute och inne vid varje omgång. Detta gör att en match kan hålla på i flera timmar innan den blir avgjord.