Worldseries

Baseball i Sverige

Baseball är en otroligt populär sport i både USA och Japan. I Sverige har sporten däremot inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Inte alla städer och samhällen i Sverige har ens ett baseball lag. Fotboll finns däremot i vart och vartannat samhälle. För ungefär 10 år sedan var baseball mer uppmärksammat i Sverige, men då få svenskar visade ett stort intresse för sporten så dog det ut. På den tiden rapporterades det om baseball i sporttidningar, medan det idag aldrig nämns något om det.

En av anledningarna till att baseball är så utdött kan vara svårigheten med arrangemanget runt omkring. Baseball matcher kan pågå i timmar och i USA brukar man därför ha andra aktiviteter runt om själva spelet. Till exempel så kan det vara att klappa getter eller träffa någon rolig figur – lite som ett tivoli. Detta gör sporten till en uppskattad familjeaktivitet. I Sverige skedde de aldrig något runt omkring matchen och kan vara anledningen till den stora skillnaden i popularitet. Idag finns det få planer i Sverige gjorda för baseball. De få baseball lag som finns får nöja sig med de många fotbollsplanerna istället – som är en dålig kompromiss för sporten.

Många svenskar tycker att sporten är för avancerad och därmed svår att se på. Flera som pratar för baseball menar att sporten är lik brännboll något vi svenskar älskar att spela. Problemet där ligger i att de inte är det minsta lika i spelsättet. Det finns inga svåra regler och spelsätt att minnas. Baseball är en väldigt strategisk och taktisk sport, något som enbart ses i andra sporter på elitnivå. Detta kan också vara en anledning till att det inte är särskilt populärt – sporten har redan som nybörjare en väldigt hög nivå.

Då en normal match pågår uppåt 3 timmar blir det jobbigt för åskådarna att hänga med och hålla uppe entusiasmen. En del påstår att baseball är roligt att spela, men tråkigt att titta på. När det då inte visas för att majoriteten tycker att det är tråkigt blir det automatiskt färre som är bekanta med sporten och vill testa på att spela. Baseball har i Sverige blivit inplacerad i en ond ring. Det vore intressant om man i Sverige försökte sätta upp en baseball match som de gör i USA och se om intresset för sporten ökar eller förblir detsamma.